Doğumsal Kalça Çıkığı (Gelişimsel Kalça Displazisi) (GKD)

Doğumsal kalça çıkığı veya yeni adı ile gelişimsel kalça displazisi ülkemizde sık olarak görülen toplumsal bir sorundur. Özellikle aile öyküsü bulunan, makat pozisyonu bulunan, kundaklanmış  ve eşlik eden ortopedik anomalileri olan bebeklerde daha sık olarak görülmektedir. Bu nedenle risk faktörleri bulunan bebeklerin erken dönemde  (yaşamın 4-12.haftalarında) ultrasonografik olarak kalçalarının değerlendirilmesi gereklidir. Erken tanı alan bebeklerde cerrahi dışı yöntemlerle yüksek başarı oranı ile tedavi mümkündür. Geç dönemlerde genellikle cerrahi tedavi gerekli olmaktadır. Risk faktörleri aşağıda sıralanmıştır:

'ilk bebek, kız bebek, çoğul gebeliklerden olan bebekler, gebelikte oligohidramnioz (su azlığı) olması, makat geliş, eşlik eden boyun eğriliği veya ayak şekil bozukluğu olması, aile öyküsü varlığı, bebeğin kısa süreli dahi olsa kundaklanmış olması. '

Doğum sonrasında bacakların yana simetrik açılamaması veya çift taraflı yeterli miktarda açılamaması (abduksiyon kısıtlılığı), alt ekstremiteler arasında uzunluk farkı bulunması, pililerin (uyluk ve kalça arkasındaki deri katlantıları) asimetrik görünmesi aileleri uyaran faktörler olarak göz önünde bulundurulmalıdır.